Bengkel Fulus Oh Fulus – Rancang Wang Sebelum Kahwin

fulus oh fulus

Bengkel Fulus Oh Fulus - Rancang Wang Sebelum Kawin Pakdi

Dah lama tak update blog ini. Jadi ini post pertama saya berkenaan dengan kewangan. :)

Saya berkesempatan untuk hadiri bengkel anjuran One Heart Creative Solution yang bertajuk Fulus oh Fulus : Rancang Wang Sebelum kahwin. Eh? Faris Azaki dah nak kawin ke?:) hmm..yang tu kita serahkan kepada jodoh. Paling penting usaha kita untuk menambah ilmu kewangan sebelum berkahwin supaya tidak menjadi Raja sehari tapi hamba Bank bertahun-tahun lamanya macam yang pakdi selalu katakan. :D

Saya nak catatkan perkara penting sebagai ingatan untuk diri sendiri di blog saya ini dan juga sebagai perkongsian kepada mereka yang tidak hadir.

Saya highlightkan perkara yang penting dimana ia cukup menarik untuk dikongsikan. Pakdi, berkongsi cara dan teknik untuk mengawal kewangan diri berdasarkan Surah Yusuf.

Dalam pengurusan kewangan diri perlu ada 3 Fasa.

Fasa 1 – Zaman Senang. Kerja bersungguh-sungguh. Dapat Gaji Simpan dulu dan tukar kepada Aset.
“Hendaklah kamu menanam bersungguh-sungguh tujuh tahun berturut-turut, kemudian apa yang kamu tuai biarlah dia pada tangkai-tangkainya: kecuali sedikit bahagian kamu untuk dijadikan makan.” – Surah Yusuf,Ayat 47

Fasa 2- Zaman Susah. Simpanan/Aset dapat membantu kita.
“Kemudian akan datang selepas tempoh itu, tujuh tahun yang bersangatan kemaraunya, yang akan menghabiskan makanan yang kamu sediakan baginya kecuali sedikit dari apa yang kamu simpan (untuk dijadikan benih).- Surah Yusuf Ayat 48

Fasa 3 – Zaman Senang Balik. Baki simpanan Aset digunakan untuk melabur.
“Kemudian akan datang pula sesudah itu tahun yang padanya orang ramai beroleh rahmat hujan, dan padanya mereka dapat memerah (hasil anggur, zaitun dan sebagainya)”.- Surah Yusuf Ayat 49

Sebagai kesimpulannnya:

Asas dalam melabur adalah dengan menyimpan dahulu. Dengan menyimpan kita dapat melabur kepada aset.

Tukar Simpanan kepada aset dengan:


1) Beli rumah untuk pelaburan.
2) Beli Saham Patuh syariah di bursa malaysia atau amanah saham yang lain.
3) Beli kereta dan sewakan kereta.(jika guna sendiri tak dikira aset tp liabiliti).
4) Banyak lagi..

Senang cerita aset ini adalah apa sahaja yg kita beli memberikan aliran tunai positif kepada kita setiap bulan. Saya dah follow Pakdi lebih kurang setahun untuk belajar mengenai pengurusan kewangan. Banyak saya belajar dari beliau. Jika anda nak baiki kewangan dan selesaikan hutang dengan cepat saya sangat sarankan untuk anda Baca Sendiri Ebook Tulis Pakdi, Panduan CashFlow.

Panduan CashFlow

 

3 Cara Malas Hasilkan Ebook

3 Cara Malas hasilkan Ebook.

Saya berkesempatan untuk hasilkan Video ini. Semoga 3 tip ini membantu anda dalam menghasilkan Ebook.

Sharekan Video ini sekiranya anda dapati Video ini bermanfaat. :)

Bagaimana jadikan Facebook Group sebagai Mesin ATM dan jual 100 Unit Ebook Sold out dengan Pantas

Bagaimana jadikan Facebook Group sebagai Mesin ATM dan jual 100 Unit Ebook Sold out dengan Pantas

Bagaimana jadikan Facebook Group sebagai Mesin ATM dan jual 100 Unit Ebook Sold out dengan Pantas

Manusia membeli kerana mereka:

1) Kenal dan Percaya Owner produk atau percaya dengan Jenama Syarikat.

2) Faham apa nilai yang bakal diterima jika membeli.
.
.
Sebelum menjual kita perlu buat prospek kita percaya dahulu.
.
.
Bagaimana nak buat prospek percaya dengan kita?
.
.
= Tingkatkan Engagement. Buat prospek selesa + percaya dengan kita dahulu.
.
.
Disebab Facebook wall reachnya kurang. Jadi kita perlu ada
satu Rumah untuk kumpul prospek yang berpotensi jadi pelanggan kita.
.
.
Rumah tersebut adalah = Facebook Group.
.
.
Bila kita kumpul prospek di dalam group khas.
Jangan terus jual Ebook.
.
.
Gunakan Formula 3G1T
.
.
1) Give
2) Give
3) Give
4) And Take.
.
.
Orang yang memberi itu lebih kaya daripada yang menerima.
.
.
Jika kita pernah pergi ke kelas Dr Azizan ini yang selalu disebut:
“The More You Give The more You Get Back”
.
.
Sama konsepnya dalam menjual Ebook laku keras.
.
.
Buat Prospek selesa dengan kita.
berikan content dan penyelesaian masalah kepada
prospek dalam group tanpa perlu beli produk kita pun.
.
.
Bila mereka sudah selesa baru lah start menjual.
.
.
Buka kuota Terhad untuk pembeli yang terpantas.
Buka harga Early birds.
.
.
Insyallah bila guna strategi ini. 100 unit Ebook sold seperti pisang goreng panas.

Strategi Casestudy 6A – Strategi Jualan Ebook seperti jual “Pisang Goreng Panas”

Strategi Casestudy 6A

testimoni shahrir bahar Strategi Casestudy 6A

Strategi Casestudy 6A adalah kajian kes yang kami kongsikan kepada penonton untuk hasilkan jualan Ebook 100 unit kurang dalam tempoh 24 jam dan menjadikan Jualan Ebook kami seperti pisang goreng panas.
.
.
Rahsia jualan Ebook seperti Pisang Goreng panas boleh digali disini:
–> http://skrippukaupelanggan.com/Casestudy6A

Perjumpaan Dengan Legend Perniagaan Internet – Adly Mukhtar

adly

Perjumpaan Dengan Legend Pernigaaan Internet - Tuan Adly Mukhtar

Legend dalam perniagaan internet, tuan Adly mukhtar pesan Kepada saya:
.
.
“Rahsia sebenar dalam pemasaran adalah konsisten”
.
.
Insyallah saya akan ingat sampai bila-bila.
.
.
Pemasaran kena buat secara konsisten. Biar sikit budget pengiklanan kita.
Asalkan kita konsisten dan istiqamah dan percaya satu hari nanti kita akan
dapat result yang kita inginkan.
.
.
Jika kita buat pemasaran tapi tak dapat result yang seperti diinginkan
seperti:

1) Jualan kurang
2) Tak de orang beli
.
.
Mungkin ada something wrong yang perlu kita perbaiki.
Seperti:
.
1) Skrip copywriting
2) Cara closing
3) Waktu follow up
4) Ubah target audience
5) Setting fbads
6) Customer Avatar tak betul.
.
.
Jadi kena banyak lakukan split test.
Jangan jump into conclusion:
.
.
“Produk aku tak laku…Jual produk lain lah..”
.
.
Bila kita jump into conclusion begitu.
Kita akan cenderung untuk buat bisnes secara “lompat-lompat” dan tak focus sehingga capai target yang kita inginkan.
.
.
Perhatikan bisnes yang berjaya dan membina empayar perniagaan internet yang sebenar.
Mereka Focus sehingga berjaya.
.
.
Focus and konsisten rahsia sebenar dalam apa-apa kejayaan yang kita nak capai.
.
.

Strategi Casestudy 6A – Kajian Kes Jualan Bernilai 6-Angka Produk digital

Strategi Casestudy 6A
.
.

Testimoni Ash On wappe

Dalam Strategi Casestudy 6A , kami kongsikan strategi kami lakukan sepanjang 4 fasa dan konsisten melakukan pemasaran peringkat demi peringkat untuk hasilkan Jualan 6 Angka Produk digital kurang 3 minggu pelancaran Ebook ini.

 

.
.
Dapatkan Rahsianya disini:
–> http://skrippukaupelanggan.com/Casestudy6A

3 Cara Malas buat Ebook. No #3 Paling Cepat..

Cara Malas Hasilkan Ebook. No #3 Paling pantas...

Cara Malas Hasilkan Ebook. No #3 Paling pantas...

Bagaimana mahu menjual Ebook walaupun kita tiada sebarang kepakaran atau malas menulis Ebook?

Tidak semua orang suka menulis ebook.
Kadang-kala kita tiada masa untuk menulis Ebook.

kita akan rasa cepat jemu menulis.
Ebook yang mahu disiapkan makan masa berbulan-bulan
untuk disiapkan.

Bila motivasi sudah menurun.
Projek siapkan Ebook terbengkalai.

Semua usaha jadi sia-sia
Langsung tak mendatangkan Duit.

3 Cara paling pantas untuk menjual Ebook walaupun kita tiada kemahiran menulis ebok atau malas menulis adalah dengan:

1) Upah orang lain Untuk menulis untuk Kita. Cari Individu yang mengaku sebagai Ghost Writer. Cash diperlukan disini. Kita bayar masa orang lain untuk tulis ebook kepada kita.

2) JV dengan individu yang kita rasa mereka pakar dalam sesuatu bidang.
Suruh mereka Tulis Ebook. Kongsikan keuntungan 50% keuntungan atau one time payment kepada penulis Ebook. Kita jadikan Hak Ebook itu sebagai hak milik kita sepenuhnya.

3) Jangan menulis Ebook. Cara Alternatif lain. Rakam Audio atau record video dan jadikannya sebagai produk digital untuk dijual. Rakaman Audio atau video mengambil masa 5-10 minit sahaja.
Pilih salah salah satu dari 3 cara di atas dimana kita rasa
sesuai dan selesa untuk laksanakanya.

Makin cepat siap Ebook kita. Makin cepat kita buat duit
dengan Ebook.

Strategi Casestudy 6A – Kajian kes Siapkan Ebook kurang 7 hari

Strategi Casestudy 6A

Dalam kajian kes ini kami kongsikan strategi kami hasilkan ebook kurang 7 hari. Dan jual kepada Starving Crowd.

Starving crowd adalah mereka yang benar-benar perlukan Ebook kita walaupun kita masih lagi belum siapkan Ebook.

Dapatkan Maklumatnya disini sekarang:
–> http://Skrippukaupelanggan.com/Casestudy6A

Bagaimana mahu dapatkan 100 pembeli Ebook pertama dan dapat jualan sebanyak RM1,000?

Cara Dapatkan 100 Pembeli Ebook Pertama

Formula Dapatkan 100 Pembeli Ebook Pertama

Dalam Video ini saya kongsikan kepada anda bagaimana mahu dapatkan 100 pembeli Ebook Pertama dan dapat jualan sebanyak RM1,000. Selamat menonton! semoga bermanfaat :)

Sekiranya anda dapati Video di atas bermanfaat. Boleh Klik button Share dan share kan kepada rakan-rakan yang lain yang tiada idea bagaimana mahu siapakan Ebook sendiri. Terima kasih :)

Jaga 4 Asas ini dalam perniagaan internet

Asas Perniagaan Internet

Asas Perniagaan Internet

Saya berkesempatan untuk menulis di blog majalah niaga. Jika anda tidak mahu bergantung harap kepada pemasaran Fb Ads sahaja. Saya rasa anda perlu baca Artikel yang saya tulis. Baca sini –> 5 Pemasaran Alternatif Selain Pemasaran Facebook Ads.

Baiklah dalam artikel kali ini, saya mahu kongsikan 4 Asas yang perlu ada dalam perniagaan internet yang sebenar. Artikel ini simple sahaja. Semoga Selamat membaca dan semoga bermanfaat :)

1) Content

– Content berkualiti dapat memikat hati pelanggan untuk terus melekat dengan kita. Content adalah raja. Dari content kita boleh hasilkan copywriting utk produk, tip utk bakal pelanggan, Video penerangan. Semuanya memerlukan content.

2) Database

– Database bertujuan untuk kita berhubung dengan prospek kita atau pelanggan kita sedia ada. Senang juga kita mahu berikan content kepada mereka. Database boleh jadi Nama, No Phone, Email.

3) SEO

– Ini adalah pemasaran carian. Kuasai ini. Orang akan cari perniagaan anda. Orang cari produk anda.

4) Blog/Website sendiri

– Disinilah kita akan letakkan content berkualiti kita. Ini juga adalah Aset Maya yang akan memberikan duit kepada kita.

Bila 4 Asas ini dijaga. Tak mustahil kita tidak hanya bergantung kepada platform pemasaran seperti sosial media seperti fb, instagram, twitter, atau mana-mana platform.

Kerana platform ini akan sentiasa berubah dan setiap kali perubahan akan “menyakitkan hati” pengguna dan peniaga Fb.

Saya tak tahu jika anda belajar sesuatu dari post ini.
Mungkin anda boleh “Share” post ini di wall anda sebagai rujukan nanti.

Strategi Casestudy 6A – Strategi Jualan 6 Angka

Testimoni Pelanggan Strategi Casestudy 6A

Bakal dilancarkan pada 9 September 2014.

“Sebelum pelancaran Ebook Kedua saya iaitu Fail Sulit Trading, saya dan partner ada berjumpa secara bersemuka dengan Tuan Faris Azaki dan Tuan Amir Faisal untuk meminta sedikit nasihat dan juga strategi yang perlu dibuat untuk pelancaran Ebook kami.

Alhamdulillah saya dah follow dan praktik beberapa strategi yang disarankan, sehingga kini total jualan unit terkumpul adalah 343 unit dan telah menghasilkan jualan terkumpul sebanyak RM 23,881.” – Shahrir Bahar

Baca Formula ini sekarang:
“Bagaimana hasilkan Jualan RM10,000.00 melalui Ebook”:
Klik–> http://bitly.com/RM10KDenganEbookPost

Strategi Jual Ebook laku keras di Facebook Wall.

Strategi Jual Ebook laku keras di Facebook Wall.

Strategi Jual Ebook laku keras di Facebook Wall

Kadangkala kita boleh jual Ebook

tanpa perlu menggunakan pengiklanan berbayar

seperti Fb Ads, Google Adwords dan lain-lain pengiklanan berbayar.

Kita boleh menjual Ebook kita yang masih belum disiapkan
dengan bertanyakan di wall Facebook kita sendiri.

Pastikan kita mempunyai rakan Facebook 3,000 orang ke atas.

Tanya mereka soalan.
Persoalannya sekarang.

Apa soalan yang perlu ditanya?

===============
Lihat Trends semasa dan hasilkan Ebook Laku Keras dijual walaupun belum siap
===============

Kita lihat trends semasa sekarang.

Contohnya Emas.

Sekarang Emas merupakan satu Fenomena dan Trends semasa yang berlaku di Facebook.

Soalan simple yang boleh ditanya:
“Siapa mahu Ebook Mengenai Asas Jual Beli Emas dalam Islam yang patuh Shariah?”

Letakkannya arahan Call To Action “Saya Nak”

Semakin ramai yang “komen saya”
semakin tinggi peluang untuk Ebook anda dijual dengan laku keras.

Tuan Azian Usman salah seorang rakan Fb saya yang menggunakan Strategi ini.

“Strategi tanya dahulu, Baru Jual”

Ternyata strategi ini adalah strategi Confirm Ebook laku dijual.
bukan sekadar laku. Tapi laku keras.

Strategi Casestudy 6A – Strategi Jualan 6 Angka
Strategi Casestudy 6A

Bakal dilancarkan pada 9 September 2014.

“Sebelum pelancaran Ebook Kedua saya iaitu Fail Sulit Trading, saya dan partner ada berjumpa secara bersemuka dengan Tuan Faris Azaki dan Tuan Amir Faisal untuk meminta sedikit nasihat dan juga strategi yang perlu dibuat untuk pelancaran Ebook kami.

Alhamdulillah saya dah follow dan praktik beberapa strategi yang disarankan, sehingga kini total jualan unit terkumpul adalah 343 unit dan telah menghasilkan jualan terkumpul sebanyak RM 23,881.” – Shahrir Bahar

Baca Formula ini sekarang:
“Bagaimana hasilkan Jualan RM10,000.00 melalui Ebook”:
Klik–> http://bitly.com/RM10KDenganEbookPost

Bagaimana cari Pembeli Ebook yang kita belum siapkan Ebook nya?

Bagaimana cari Pembeli Ebook yang kita belum siapkan Ebook nya

Bagaimana cari Pembeli Ebook yang kita belum siapkan Ebook nya

Ada banyak cara.

Paling utama kita perlu kenal
siapa pelanggan kita dahulu.

Tiada cara lain.
kita perlu hasilkan Customer Avatar yang betul.

Selepas itu,
kita perlu gunakan Paid Advertising.

Paid Advertising memberikan kelebihan kepada
kita kerana kita boleh target golongan sasaran
yang dahagakan produk kita.

Dengan menggunakan Paid Advertising kita
akan lebih cepat dan mudah untuk dapat prospek dan pelanggan baru
jika nak dibandingkan dengan pemasaran percuma.

Silap langkah Paid Advertising, kita membakar duit kita.

Sebab itu kita perlu kenalpasti cara Targeting
Bakal Pembeli Ebook kita.

=============
Gunakan Pengiklanan Di Blog Bertrafik tinggi
=============

Sekiranya anda menjual produk kesihatan.
Cari blog yang targetted.

Sebagai contoh blog berkaitan kesihatan atau tip kesihatan.
Jangan cari blog Artis atau gosip dimana blog begini mempunyai “Mass Market”

Hubungi pemilik blog.
Minta statistik bulanan blog tersebut.
Sekiranya bagus. Dan banyak trafik bulanannya.
tempah slot pengiklanan.

Jangan berikan link pengiklanan untuk menjual Ebook anda secara terus
Tapi kumpul database prospek dahulu dengan tawarkan laporan percuma.

Laporan percuma bertujuan untuk memberi pengenalan serta educate prospek.

Bila Ebook sudah siap. Barulah menjual kepada database ini.

===========================
Strategi Casestudy 6A – Strategi Jualan 6 Angka
===========================

Strategi Casestudy 6A

Bakal dilancarkan pada 9 September 2014.

“Sebelum pelancaran Ebook Kedua saya iaitu Fail Sulit Trading, saya dan partner ada berjumpa secara bersemuka dengan Tuan Faris Azaki dan Tuan Amir Faisal untuk meminta sedikit nasihat dan juga strategi yang perlu dibuat untuk pelancaran Ebook kami.

Alhamdulillah saya dah follow dan praktik beberapa strategi yang disarankan, sehingga kini total jualan unit terkumpul adalah 343 unit dan telah menghasilkan jualan terkumpul sebanyak RM 23,881.” – Shahrir Bahar

Baca Formula ini sekarang:
“Bagaimana hasilkan Jualan RM10,000.00 melalui Ebook”:
Klik–> http://bitly.com/RM10KDenganEbookPost